Your Favorites

Hoe herken je houtrot?

Houtrot komt meestal voor op de begane grond en verdiepingsvloeren van oudere huizen of in houten kozijnen. Vaak is dit het gevolg van slechte of geen ventilatie. Daardoor blijft vocht in een ruimte en trekt het in houten ondergronden, zoals bijvoorbeeld kozijnen. Het hout gaat uitzetten en de verf laat los. In deze post lees je hoe jij houtrot kunt herkennen, hoe dit te voorkomen is en hoe je dit eventueel kunt repareren.

Hoe je houtrot herkent

Houtrot is te herkennen aan verkleuringen in het hout. Sommige gedeeltes zullen er wat doffer uitzien qua kleur en zullen zachter aanvoelen. Deze zachte stukken worden veroorzaakt doordat het vocht in het hout is gaan zitten. Hierdoor zet het hout wat uit en laat de verf los. Dit komt meestal doordat het hout niet goed genoeg beschermd is. Bijvoorbeeld door slecht onderhoud van schilderwerk, open naden in bijvoorbeeld kozijnen en verouderde kitranden. Naast de bescherming, speelt de kwaliteit van het hout ook een grote rol. Hardhout is bijvoorbeeld minder gevoelig voor schimmel dan zachthout.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat er bij jouw thuis gebruik wordt gemaakt van goede ventilatie zodat het vocht weg kan. Als jij goede ventilatie combineert met kwalitatief schilderwerk, voorkom je vochtigheid en dus houtrot. Mocht het toch zo zijn dat jij houtrot hebt, dan is er een mogelijkheid om dit te repareren mits het aangetaste gedeelte niet te groot is. Als er te veel hout is aangetast, dan is het niet mogelijk om te repareren en dient het onderdeel of het geheel vervangen te worden.

Tip

Zijn jouw kozijnen of andere houten onderdelen in huis aangetast, maar weet je niet zeker of je te maken hebt met houtrot? Probeer dan een stompe priem (of als je die niet hebt een sleutel) in het hout te steken. Mocht deze erin gaan, dan kun je er zeker van zijn dat je een houtrotprobleem hebt.

Heb jij vragen over houtrotproblemen of wil je weten hoe wij dit voor jou kunnen oplossen? Neem dan contact met ons op via info@sigmapaintr.nl. Voor alle nieuwtjes kan je ons volgen op Facebook!

Beeld gevonden via: Martha Stewart